Viktig å vite om refinansiering

Hvorfor refinansiere? Det enkle svaret er: å spare penger.

Det kan virke noe selvmotsigende å ta opp lån for å spare penger. Videre i denne saken vil du kunne lese om hvorfor refinansiering er et fullgodt alternativ mange benytter seg av for å nettopp oppnå det; en bedre økonomi.

Hva er refinansiering

Refinansiering nevnes ofte i samme forbindelse som forbrukslån, men også sammen med både bolig- og billån. Å vite hva det vil si å refinansiere finansene sine og hva det har for seg er en fordel i dagens økonomi. Å refinansiere gjelden sin kan være en nyttig og styrkende prosess for deg.

Prosessen med å refinansiere gjelder kort sagt når vi samler eksisterende gjeld i et nytt lån. Du fjerner dyr gjeld og fletter det inn sammen med lån med bedre betingelser.

Grunnen til at mange velger å refinansiere er at de kan få bedre betingelser i det nye lånet. Et eksempel på bedre betingelser er lavere effektiv rente, altså lavere rentekostnader og færre gebyrer.

Har du flere små lån, for eksempel lån på bil, kredittkortgjeld og forbrukslån, vil hvert enkelt lån individuelt koste deg mer i rentekostnader og gebyrer enn hva de ville gjort om du samlet samme sum i et større lån. Det er derfor det for mange mennesker lønner seg å få refinansiert og samlet smålån og annen gjeld. Du trenger da kun å forholde deg til en lånetilbyder, noe som er enklere, ofte med billigere rente og mer forutsigbart.

Refinansiere hva

Smålån / forbrukslån

Spesielt dersom du har flere mindre smålån, for eksempel i form av forbrukslån, kan refinansiering være et alternativ. Da for å få samlet alle smålån i et større lån. I tillegg vil samlingen av alle smålån gi en mer oversiktlig økonomi og du kan også få økt nedbetalingstiden slik at du får bedre tid på å betale tilbake lånet.

Boliglån

Mange i Norge velger å refinansiere boliglånet sitt. Dette er spesielt gunstig dersom boligen din har økt i verdi siden kjøp. I tillegg anbefales det å be om refinansiering hver gang det er rentenedgang- eller oppgang. Jo lavere gjeldsgraden er på boliger, gjerne fra 60% og lavere, jo bedre setter det deg i en god posisjon for å forhandle bedre rente- og lånebetingelser med banken.

Fordeler ved å refinansiere boliglån

Mindre månedlige avdrag

I tillegg til å få en lavere rente på lånet kan du søke om en lengre nedbetalingsperiode. Husk at du må betale renter også for tiden man øker nedbetalingen med.

Mulighet for å betale ned raskere

Dersom du velger å betale ned raskere kan det hjelpe deg å få forhandlet en lavere rente. Det kan totalt sett bli mindre å betale i renteutgifter jo raskere du betaler gjelden.

Endre type rente fra flytende til fastrente

Her må du velge ut fra dine behov og økonomiske situasjon. Renten kan gå opp og ned over tid, så dersom du har behov for en forutsigbar situasjon hvor du har full kontroll over hva de månedlige avdragene er, kan det å gå over fra flytende til fast rente være det rette for deg. Les mer om hvilken type rente som kan være lurt for deg å velge her.

Bak annen smågjeld inn i boliglånet for å kvitte deg med smålån, inkasso og eventuelle betalingsanmerkninger

Du kan refinansiere ved å øke boliglånet for å betale ut inkassokrav eller fjerne betalingsanmerkninger.

Hvem kan få refinansiering?

Alle myndige over 18 år kan søke om refinansiering av gjeld. Det er likevel ikke en garanti å få innvilget søknadene. Ulike banker og lånetilbydere har ulike krav til blant annet inntekt og alder. Om lånetilbyderne krever noen form for pant eller sikkerhet i eiendeler varierer også fra tilbyder til tilbyder.

Dersom du låner uten sikkerhet vil renten ofte være noe høyere, da refinansieringslånet utgjør en større risiko til tilbyder eller bank. Når det gjelder refinansiering av boliglån vil som oftest boligen eller eiendommen være sikkerhet nok. I andre tilfeller kan det tas pant i kjøretøy eller verdifulle gjenstander. Eksempler på verdifulle gjenstander kan være ting som kunst eller samleobjekter.

Når du skal søke om refinansiering

Når du skal sette i gang prosessen med refinansiering er det lurt å få tilbud fra flere tilbydere, gjerne 3 eller flere. Det koster deg ingenting å søke. Du forplikter deg heller ikke til mer gjeld kun ved å henvende deg og etterspørre et tilbud.

Se godt gjennom tilbudene og sammenlign for å få en god oversikt over hvilket alternativ som vil gagne deg og din økonomi best.

Når du har bestemt deg for et alternativ vil banken eller lånetilbyderen hjelpe deg videre i prosessen dersom du ønsker deg. Dersom du skal bytte bank, vil din nye bank ta seg av overføringen. Dersom pengene kommer inn på din konto kan du begynne prosessen med å betale ut smågjelden eller kreditten som er utestående.

Etter dette kan du nyte tiden fremover med en sterkere og mer oversiktlig økonomisk situasjon.